wo. apr 8th, 2020

De eeuwige strijd over de klok voor of achteruit….

2 min read

Ook weer zo iets, ieder jaar weer komt het om de hoek kijken van de klok verzetten terwijl al lange tijd duidelijk is dat het voor zowel mens als dier een stuk beter zou zijn dit ritme verandering te stoppen.

De zomertijd werd tijdens de Eerste Wereldoorlog ingevoerd in Duitsland, Frankrijk en België, om kolen te besparen. Nederland besloot een dag later ook mee te doen. Pas na de Tweede Wereldoorlog schafte Nederland de zomertijd weer af, om hem in 1977 tijdens de oliecrisis om economische redenen opnieuw in te voeren. Alle landen in de EU hebben sinds 2002 een zomer- en wintertijd, wereldwijd zijn dat 70 landen.

Het grootste probleem met de zomer en wintertijd is dat het voor veel mensen een kwestie van weken is voor ze er weer aan gewend zijn en net wanneer je lichaam het helemaal snapt gaat de klok weer een uurtje vooruit. Dat heeft grote gevolgen voor mens en dier. Ons bioritme raakt erdoor van slag. Ook de wetenschap raakt er steeds meer van overtuigd dat tweemaal per jaar de klok verzetten geen goed idee is. Alleen al om de ‘jetlag’ waar heel veel mensen last van hebben.

Vanuit de Europese Commissie is hierover in heel Europa een enquête gehouden met de vraag wat we liever zouden willen, zomer of wintertijd. Daaruit blijkt dat de meeste mensen kiezen voor het aanhouden van de zomertijd. Het is echter de vraag of mensen weten waar ze het over hebben. Zomertijd klinkt heel lekker, je associeert het met mooi weer en licht, zoals je de wintertijd aan sneeuw en kou koppelt. Logisch dat heel veel mensen dan voor de zomertijd kiezen, zelfs parlementsleden doen dat en maken er dan een vrolijke opmerking over (Baudet). Maar als het echt om ons als mens en dier gaat zouden we beter moeten worden voorgelicht wat zomer en wintertijd inhoud. Dan zou de uitkomst wel eens heel anders kunnen zijn. De wintertijd is onze oorspronkelijke tijd. Ons bioritme raakt daar niet door van streek.

Toch blijven hele volksstammen ervoor pleiten de zomertijd aan te houden. Onderzoekers waarschuwen voor de gevolgen die dit kan hebben: slechter slapen, meer kans op hersenaandoeningen, geheugenproblemen, stemmingsstoornissen, overgewicht en suikerziekte en een verhoogde kans op (verkeers)ongelukken. Is jouw biologische klok tweemaal per jaar in de war? Afschaffen van het verzetten van de klok, lijkt een oplossing. Maar welke keuze gaan we dan maken? Kiezen we voor zomer- of wintertijd? Wij zijn benieuwd naar hoe jij erover denkt. Laat je het ons weten in een reactie hieronder?

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.

Login


8   +   1   =