ma. sep 21st, 2020

Hoe wapen jij je tegen de nieuwe sleepwet?

3 min read
Het grote probleem is echter dat de dienst bij mijn inziens veel te veel vrijheden krijgt binnen die wet. De wet zorgt er namelijk voor dat de kans aanwezig is dat je wordt afgeluisterd en wordt gehackt door de overheid zonder dat je ooit verdachte bent....

De wet, die officieel “wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten” (afkorting WIV) heet maar in de vloks mond sleepwet word genoemd , moet een vervanging zijn voor de verouderde wet die niet geschikt voor de tegenwoordige digitale communicatie. Op zich is het dan ook goed dat er een nieuwe wet komt, de huidige is zwaar verouderd….

Het grote probleem is echter dat de dienst bij mijn inziens veel te veel vrijheden krijgt binnen die wet. De wet zorgt er namelijk voor dat de kans aanwezig is dat je wordt afgeluisterd en wordt gehackt door de overheid zonder dat je ooit verdachte bent. Bovendien wordt alle data die wordt verzameld door de inlichtingen en veiligheidsdiensten 3 jaar bewaard. Dit is een ernstige schending van privacy en brengt bovendien potentiële gevaren met zich mee in de toekomst.

Een zeer goede oplossing om jezelf tegen dit ongewenste gedrag te wapenen is door het gebruik van een vpn, natuurlijk is het zo dat wanneer overheidsinstanties jou echt willen aftappen en informatie over jou zoeken, ze wel een methode vinden om jouw data alsnog in te zien. Maar wanneer iemand in jouw wijk bijvoorbeeld verdacht is, maakt de nieuwe sleepwet het mogelijk dat ook al jouw data wordt afgetapt. Wanneer jouw internetverbinding dan via een VPN verloopt zullen ze alleen versleutelde data tegenkomen in jouw internetverkeer.

Vanaf 1 mei 2018 mogen de inlichtingendiensten ongericht dataverkeer aftappen van een grote groep mensen. Wanneer er bijvoorbeeld duidelijk is dat een digitale aanval, of communicatie over terrorisme uit een bepaalde wijk komt mogen ze alle data vanuit de hele wijk aftappen. Daarom wordt ook wel de term sleepnetwet gebruikt door veel mensen. Vervolgens kan de overheid alle data die verzameld is analyseren, dit is dus achteraf. Dit houdt in dus dat wanneer iemand in jouw wijk verdacht wordt het mogelijk is dat ook jouw data wordt afgetapt en vervolgens 3 jaar bewaard wordt.

De nieuwe WIV (wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten) zorgt er tevens ook voor dat verzamelende data met buitenlandse inlichtingendiensten gedeeld mogen worden. Dit delen mag zonder verdere controle gedaan worden. De data hoeft dus niet eerst geanalyseerd te worden door Nederlandse diensten. Dit houdt dus bijvoorbeeld in dat jouw data en informatie zomaar bij bijvoorbeeld de Amerikaanse overheid kan komen te liggen. Deze wet is van toepassing op alle geautomatiseerde apparaten. Dit houdt dus in dat de overheid met de sleepwet in de hand zichzelf toegang kan verschaffen tot al jouw apparaten. Denk bijvoorbeeld aan je telefoon, smart-tv, computer, tablet, laptop enzovoort.

Wat kan ik doen tegen de sleepwet?

Wanneer inlichtingendiensten jouw data echt willen hebben lukt ze dit heus wel. Het is daarom nagenoeg onmogelijk jezelf onzichtbaar te maken voor de inlichtingendiensten. Maar hoe dat in de praktijk zal gaan volgens de nieuwe aftapwet die ingaat in mei 2018 ben ik het niet eens. En jezelf tegen die sleepnet methode wapenen is ons inziens wel deels mogelijk.

Zoals al vaker aangegeven door mij biedt een VPN als bijvoorbeeld Private Internet Acces service je op een gemakkelijke manier meer anonimiteit online. Data die bij je provider wordt afgetapt zal allemaal versleuteld zijn. Wel zo fijn om te weten wanneer je veel persoonlijke zaken verstuurt en ontvangt via het internet.

De Sleepwet: de vernieuwde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten
Bekijk deze video op YouTube.

Ten tweede kun je in het raadgevend referendum dat er aankomt in maart 2018, stemmen tegen deze aftapwet. Dit is een initiatief geweest van burgers dat gesteund wordt door verschillende autoriteiten op dit gebied; bijvoorbeeld Bits of Freedom, Amnesty International en de Autoriteit Persoonsgegevens. Om het referendum te laten plaatsvinden waren er 300.000 handtekeningen nodig die inmiddels gehaald zijn.

Let wel op dat dit een raadgevend referendum is, de regering mag de uitkomst (iets wat ze eerder al deden) van het referendum dus naast zich neerleggen. Bovendien heeft het nieuwe kabinet de wet raadgevend referendum afschaft en is dit de laatste keer dat we ons kunnen uitspreken.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.

Login