26 november 2020

Internet zonder pottenkijkers….

2 min read

Data is vandaag de dag meer waard dan ooit te voren, hiermee kunnen ze op maat gebrachte advertenties tonen, bij houden wat jouw surf gedrag is en waar je op internet het meeste tijd besteed. Er zijn een paar eenvoudige manieren om dit soort pottenkijkers buiten de deur te houden…..

  1. Zorg altijd voor lastige wachtwoorden en maak gebruik van een goede password manager waar je deze in bewaard. Zelf gebruik is Enpass welke voor desktop geheel gratis is en je slechts eenmalig voor hoeft te betalen op je mobiel maar 1Password of Lastpass zijn ook prima alternatieven.
  2. Stop trackers die voortdurend achter je aan hobbelen om te zien waar jij allemaal kijkt en shopt, een goed programma hiervoor is Cookie (osx) of Privacy Badger. Een andere goede tip komt van Christoffer Mondschein en heet U block Origins.
  3. Gebruik in plaats van een browser meerdere browsers en als je een Chrome gebruiker bent zorg dan in elk geval dat je niet bent aangemeld voor synchronisatie want dan weet Google precies wat je allemaal doet op het internet.
  4. Zorg dat je altijd en vooral op openbare netwerken verborgen zit achter een betrouwbare VPN, zelf maak ik al jaren na volle tevredenheid gebruik van Private Interent Acces maar er zijn uiteraard meerdere aanbieders. Let vooral op of ze geen log gegevens van je opslaan. Gratis VPN aanbieders zou ik persoonlijk afraden want de kosten van een VPN moeten ergens van worden betaald toch?
  5. En dan nog een hele belangrijke in het lijstje van privacy is het gebruik van zoekmachines op internet. Uiteraard is het plezierig dat Google al je zoekopdrachten personaliseert maar daar betaal je weer mee met je data die je hiermee verschaft. Sjoera Nas adviseert bijvoorbeeld Startpage als goede optie maar zelf ben ik al jaren gebruiker van DuckDuck welke geen enkele log of zoekopdracht bijhoud van haar gebruikers.

Zo als je leest zijn er ruim voldoende manieren beschikbaar om minder gevoelige data achter te laten op het internet wanneer je deze gebruikt, immers verdienen bedrijven miljoen met al jouw surf gedrag en dat moet je toch niet willen. Je vind het ook toch ook niet fijn als iemand de hele dag door bij je voorraam staat te gluren wat je allemaal eet, drinkt aanschaft en doet in huis?

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.

Login