26 november 2020

Je smartphone beveiligen met een VPN verbinding…

3 min read

Je smartphone neem je overal mee naar toe. Naar kantoor, als je buiten de deur werkt, maar ook op vakantie en naar een avondje uit. Inloggen op ‘onbekende’ netwerken, alle netwerken die niet je thuisnetwerk zijn, is de normaalste zaak van de wereld. Je staat er misschien niet bij stil, maar dit brengt risico’s met zich mee. Om ervoor te zorgen dat je ook buitenshuis veilig kunt internetten op je smartphone kun je een VPN verbinding gebruiken.

Met een VPN verbinding kun je privé internetverkeer beschermen tegen gluurders, bemoeials en censuur.

VPN staat voor Virtual Private Network. Het is dus, zoals de naam al zegt, een privé netwerk, waar alleen jij toegang tot hebt. Een VPN versleutelt je internetverbinding en laat je internetverkeer verlopen via een eigen server. Deze versleutelde verbindingen worden al jaren door bedrijven gebruikt, maar ook consumenten zien steeds vaker het nu in van een veilige verbinding zonder pottenkijkers.

Meer dan versleutelt en anoniem surfen

Het is dus een veilige verbinding die je internetverkeer versleutelt en anonimiseert, maar er is meer. Een VPN server maakt het ook vrijwel onmogelijk om je locatie te achterhalen. Bijkomend voordeel is dat je blokkades kunt omzeilen. Wat bijvoorbeeld handig kan zijn wanneer je in het buitenland bent en graag Nederlandse televisie wilt kijken.

Een andere reden om gebruik te maken van een VPN verbinding is deze: je kunt er veilig mee inloggen op openbare wifi-netwerken. In de trein of op het vliegveld bijvoorbeeld. Deze netwerken zijn helaas vaak slecht beveiligd. Het probleem is dat iedereen die met hetzelfde wifi-netwerk verbonden is jouw internetgebruik in de gaten kan houden. En dus niet alleen de internetprovider en de beheerder van het werk. Je loopt hiermee het risico dat privacy gevoelige informatie, zoals account- en inloggegevens, in de verkeerde handen vallen.

Veilig mobiel internetten met een VPN app

Reden genoeg dus om je smartphone te beveiligen, maar hoe doe je dat? Eigenlijk heel simpel. Er zijn speciale apps ontwikkelt, zowel voor android en iOS, waarmee je VPN bescherming hebt op zakformaat. Deze apps kun je op je smartphone, maar ook op je tablet gebruiken.

Met behulp van een VPN app kun je bijvoorbeeld:

  • Je IP adres verbergen
  • Op onveilige netwerken je gegevens beschermen
  • Toegang krijgen tot geblokkeerde websites en diensten
  • Verbinding maken met serverlocaties over ter wereld, in Azië of Zuid Amerika bijvoorbeeld

Een VPN instellen op Android

Je kunt handmatig een VPN instellen op je Android smartphone door naar naar ‘Instellingen > Draadloos en Netwerken > Meer > VPN te gaan vervolgens een VPN-dienst toe te voegen. Je dient hier de benodigde informatie in te vullen die je van je VPN-provider hebt ontvangen, zoals een webadres, je gebruikersnaam en wachtwoord. Vervolgens kun je de VPN eenvoudig in en uitschakelen, of ervoor kiezen om de VPN-verbinding altijd ingeschakeld te houden.

Een VPN instellen op iOS

Op je iOS toestel gaat dat niet heel veel anders. Via Instellingen > Algemeen >VPN kun je een een VPN configuratie toevoegen. Om dit te doen heb je onder ander informatie over de server, de externe ID, je gebruikersnaam en het wachtwoord nodig. Deze informatie ontvang je uiteraard van je VPN-provider.

De kosten van een veilige verbinding op je mobiel

Helaas, je eigen, mobiele, beveiligde VPN verbinding is niet gratis, maar veel geld hoef je er ook niet voor uit te trekken. Reken op ongeveer €8 á €10 per maand voor een abonnement met onbeperkte bandbreedte. Je kunt veilig surfen en je data is te allen tijde beschermd. Wel zo fijn. Overigens kun je met één abonnement niet alleen je mobiele internetverkeer beveiligen, maar ook dat van je tablet, laptop, desktop en router.  Het is een extra uitgave, maar het zal je uiteindelijk een hoop problemen (en mogelijk ook kosten) besparen.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.

Login