zo. aug 9th, 2020

Joker een maatschappelijk kritische film vermomd als blockbuster….

2 min read

Vandaag de dag zien we steeds meer dat de kloof is tussen de mainstream media en het gewone volk groter en groter word. Of erger eigenlijk nog, hoe makkelijk de mainstream media zich laat omkopen om denkbeelden te verspreiden die door slechts een kleine minderheid gedragen worden……

Neem als voorbeeld de website Rotten Tomatoes waar voortdurend reviews en recensies verschijnen van films en  series. Waar de mainstream media van sommige films of series helemaal niets moet weten of zelfs weg zetten als super slecht zien we dat het publiek het juist zeer erg wardeert en het goede scores geeft.

Een voorbeeldbeeld daarvan is de nieuwe film Batwoman, de media is er helemaal weg van maar het publiek kan niet hoger geven dan een 10% uit de 100. Het zelfde geld voor de nieuwe film Joker, de mainstream media is erg kritisch over de film terwijl het grote publiek het wardeert met een score van 90%. In de ogen van de media is de film niets meer dan verheerlijking van geweld terwijl filmrecensent Nico van den Berg juist zegt dat daar geen moer van klopt.

Joker is volgens hem juist een kritiek op de structurele geweldcultuur in de Verenigde Staten, op aandachtsgeile media en op de ieder-voor-zich-mentaliteit in de politiek. Het frame dat bewust wordt opgeroepen is dat het hier gaat om films die aan geweldverheerlijking doen, aldus Van den Berg.

Hiermee is Joker eerder een maatschappellijk kritische film , slim vermomd als grote Hollywood-blockbuster. Als je dieper kijkt, zie je een film over een ‘loner’ die in het Amerika waar alles om het grote geld en de christelijke moraal draait, volledig wordt weggedrukt. Verder zit in Joker een scherpe kritiek op de hedendaagse politiek en de rol van de media bij de publieke opinie, stelt Nico van den Berg.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.

Login