26 november 2020

Nord VPN

Wat doet een VPN?

Wanneer je normaal gesproken een website op het internet wilt bezoeken, maak je eerst verbinding met je eigen internetserviceprovider (ISP). Jouw ISP leidt je dan naar de websites (of andere online bronnen) die je wilt bezoeken. Aangezien al je internetverkeer via de servers van die ISP wordt geleid, kunnen zij alles wat jij online doet zien en vastleggen. Soms geeft je ISP zelfs je browsegeschiedenis aan adverteerders, overheidsinstanties en andere derden.

En daar steekt een VPN een stokje voor. Het leidt al je internetverkeer om naar een speciaal geconfigureerde, externe server. Zo verbergt de VPN je IP-adres en versleutelt het alle gegevens die jij verstuurt of ontvangt. Mocht iemand de versleutelde data onderscheppen, dan ziet dit eruit als wartaal: het is onmogelijk om te lezen.

Veilige internetverbinding

Neem bijvoorbeeld een openbaar wifinetwerk, zoals op een luchthaven of in een cafeetje. Normaal gesproken zou je zonder na te denken verbinding maken, maar weet je eigenlijk wel wie het netwerkverkeer daar in de gaten houdt? Weet je wel zeker dat die hotspot te vertrouwen is? Zou die door een crimineel gerund kunnen worden die het op jouw persoonsgegevens gemunt heeft? Denk eens aan alle wachtwoorden, bankgegevens, creditcardnummers en alle andere privégegevens die je verzendt als je online bent.

Met een VPN gaat alle data die je verzendt en ontvangt via een versleutelde tunnel verstuurd, zodat niemand jouw privé-informatie onder ogen krijgt. Dat betekent dat zelfs als een cybercrimineel op de een of andere manier toch je data weet te onderscheppen, deze informatie niet te ontcijferen is.

Volledige online privacy

Zonder een VPN ligt je verbinding volledig open. Allerlei mensen en apparaten kunnen dan je data bekijken, vastleggen en gebruiken: je hebt hier helemaal geen controle over. Bijvoorbeeld je ISP, je werkgever, de wifirouter in het eerdergenoemd cafeetje, elke server onderweg of elke persoon met de juiste hulpmiddelen. Op basis van je IP-adres, die locatiegebonden is, kunnen externe sites en dienstverleners verschillende tarieven berekenen of opdringerige, gerichte reclames laten zien.

Overheidsinstanties kunnen je online activiteiten monitoren en de bewaarde metadata onderling uitwisselen. Zelfs over de grens heen, via samenwerkingsverbanden zoals “14 Eyes”.

Met een VPN-verbinding ben je erop gerust dat je data versleuteld is en je IP-adres afgeschermd. Je ISP kan niet langer meer zien welke websites je bezoekt, aangezien al je activiteiten via de VPN-server omgeleid worden. Dat betekent dat jouw internetmetadata niet verzameld en je browsegeschiedenis niet gelogd kan worden. En dus ook niet met anderen kan worden gedeeld.

Veilige toegang tot content

Diverse landen over de hele wereld beperken de toegang tot verschillende soorten content. Sociale netwerken, games, chat-apps en zelfs Google kunnen gecensureerd worden. Veel werkgevers en scholen of universiteiten gebruiken firewalls om de toegang tot bepaalde websites te blokkeren. De redenen hiervoor lopen uiteen van het verhogen van de productiviteit tot het beperken van de toegang tot ongepaste content.

Websites en diensten worden geblokkeerd door gebruikers toegang te weigeren op basis van hun IP-adres. Als je verbinding met het internet maakt, geeft je IP-adres aan in welk land je op dat moment bent. Dus als een land bepaalde beperkingen heeft, dan zijn die ook op jou van toepassing.

Door een VPN te gebruiken kun je met externe VPN-servers verbinding te maken, waardoor het lijkt alsof je IP-adres zich ergens anders bevindt. Dankzij deze IP-verwisseling kun je websites met beperkte toegang toch bezoeken en wordt tegelijkertijd je privé-informatie veilig gehouden.

Waarom heb ik een VPN nodig?

Zelfs al heb je niets te verbergen, is het geen fijn idee dat je in de gaten gehouden en gevolgd wordt. De voornaamste reden dat internetgebruikers dan ook een VPN gebruiken is online privacy en betere beveiliging.

Als je een VPN gebruikt bij het internetten, dan is je communicatie versleuteld en kunnen je ISP, de overheid, hackers en andere derden niet zien welke websites jij bezoekt én zich niet bemoeien met jouw online-activiteiten.

Een ander groot voordeel van VPN is dat je het wereldwijde web overal ter wereld kunt gebruiken. Met een VPN kun je verbinding maken met honderden externe servers in diverse locaties en zo censuur ontlopen.

Hieronder staan een aantal veelvoorkomende gevallen waarin je een VPN-dienst serieus moet overwegen:

Je gebruikt regelmatig openbare wifivoorzieningen

Als je een openbaar wifinetwerk gebruikt, zelfs als dit is beveiligd met een wachtwoord, is een VPN jouw beste vriend. Want het gebruik van openbare hotspots is nooit zonder risico. Hackers gebruiken allerlei manieren om jouw internetverkeer te onderscheppen en jouw wachtwoorden, bestanden en foto’s te stelen.

Het goede nieuws is dat je met een VPN je geen zorgen hoeft te maken over kwijtgeraakte data of identiteitsfraude. Met een VPN kun je in alle veiligheid jouw e-mail en social media-accounts checken, online bankieren en winkelen. Zelfs op een gratis wifinetwerk.

Je reist veel

Ga je naar het buitenland? Dan kan een VPN je toegang geven tot diensten die normaal niet in dat land beschikbaar zijn. Neem bijvoorbeeld China, waar de overheid sites zoals Facebook blokkeert. Zelfs net over de grens heb je soms al geen toegang meer tot bepaalde streaming-content waar je wel een abonnement voor hebt.

Het is frustrerend als je iets waarvoor je betaald hebt niet kunt gebruiken; en dat is nou net waar een VPN uitkomst kan bieden. Het wijzigt je IP-adres, waardoor het lijkt alsof je vanaf een andere locatie browset. Het komt er in feite op neer dat als je verbinding maakt met een VPN-server in je eigen land, je veilig toegang krijgt tot al je favoriete content.

Je wilt je browsegedrag afschermen voor derden

Zelfs bij het internetten in je eigen huis is het een goed idee om een VPN te gebruiken. Als je bijvoorbeeld online een verjaardagscadeau voor je neefje wilt kopen, maar niet zes maanden lang continu advertenties voor speelgoedautootjes wilt zien. Of misschien wil je even snel wat informatie opzoeken over een medische kwestie zonder de aandacht van je werkgever hierop te vestigen. Als je in de VS woont, is het fijn om te weten dat je ISP jouw hele browsegeschiedenis niet zomaar aan de hoogste bieder kan verkopen.

Een VPN versleutelt jouw internetverkeer en vervangt jouw IP-adres, waardoor het ontzettend moeilijk wordt om dit aan jou te koppelen. Zo laat je geen digitale voetsporen achter die door je ISP en andere pottenkijkers gevolgd kunnen worden.

Je wilt overheidssurveillance vermijden

Surveillance door nationale en buitenlandse overheden is wijdverbreid. Door de Snowden-leaks en de berichtgeving die hierop volgde in de jaren erna, weten we dat surveillance wereldwijd een enorm grote omvang en reikwijdte heeft. Politieagenten mogen je huis niet doorzoeken zonder huiszoekingsbevel. Maar je browsegeschiedenis, je berichten, je social media-content en andere privé-informatie worden wel door verschillende overheidsinstanties gevolgd en bewaard. Deze instanties delen jouw informatie zelfs met andere landen.

Door een betrouwbare log-vrije VPN-dienst te gebruiken, ben je verzekerd van een hoge mate van privacy. Het beschermt je niet alleen tegen ISP-tracking, maar ook tegen uitgebreide overheidssurveillance.

Je gebruikt filesharing-diensten

P2P (peer-to-peer) is een van de snelste en meest effectieve manieren om een grote hoeveelheid data te delen binnen een netwerk. Het wordt gebruikt voor het verspreiden van opensource software, zakelijke en wetenschappelijke gegevens en openbare video’s.

Maar ondanks deze volstrekt wettelijke doeleinden, proberen veel internetproviders (ISP’s) gebruikers te ontmoedigen om P2P-filesharing te gebruiken. Ze doen dit door toegang tot websites voor filesharing te beperken of met limieten op bandbreedte. Dat vertraagt aanzienlijk de internetverbinding van hun klanten en het beperkt hun opties.

Met een VPN is het veel moeilijker voor je ISP om na te gaan of je bestanden deelt en je internetsnelheid hierop aan te passen. Je downloads, je uploads en je werkelijke IP-adres worden versleuteld, zodat je niet geïdentificeerd kunt worden.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.

Login