26 november 2020

quantumsuprematie is nu werkelijkheid zegt Google…

2 min read

Google heeft officieel aangekondigd dat het kwantumsuprematie heeft bereikt in een nieuw artikel dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature . Google zegt dat zijn 54-qubit Sycamore-processor in 200 seconden een berekening kon uitvoeren die de krachtigste supercomputer ter wereld 10.000 jaar zou hebben gekost. 

Dat zou betekenen dat de berekening, waarbij willekeurige getallen werden gegenereerd, in wezen onmogelijk is op een traditionele, niet-kwantumcomputer. In de volgende video kan je goed zien wat een quantum computer kan:

Demonstrating Quantum Supremacy
Bekijk deze video op YouTube.

Maar waarvoor zijn de quantumcomputers geschikt? Hij stelt dat de meest nuttige toepassingen de mogelijkheden zijn waarin we kunnen parallelliseren. Bedenk bijvoorbeeld dat je de uitweg in een doolhof moet vinden. In plaats van met een digitale computer elke mogelijke weg één voor één af te gaan, ga je met een quantumcomputer alle mogelijke wegen tegelijk af.

Schermafbeelding 2019-10-23 om 19.12.47
Dit is dus een huidige quantum computer

De tweede toepassing, het simuleren van chemische reacties, kan volgens Stoof als doel hebben nieuwe medicijnen te ontwikkelen. Hij zegt hierover: “Dat zou een veel beter begrip van de mechanismes geven die tot deze reacties aanleiding geven en door deze te manipuleren zou dit tot heel nieuwe reacties kunnen leiden die geheel nieuwe stoffen en materialen zouden kunnen opleveren met eigenschappen die we zelf zouden kunnen beïnvloeden en manipuleren. Dat zou een enorme doorbraak zijn met potentieel verstrekkende gevolgen voor toepassingen van deze materialen en chemische stoffen.”

De quantumcomputer kan ons op veel vlakken snel vooruit helpen, maar in de verkeerde handen kan het ook op een negatieve manier worden ingezet. Een quantumcomputer kan gebruikt worden om onze online gegevens eenvoudig te kraken, zolang deze nog op een digitale computer versleuteld zijn. Een getal cq wachtwoord van driehonderd cijfers kan door een quantumcomputer bijvoorbeeld in een minuut gekraakt worden, terwijl een digitale computer hier honderd jaar over zou doen.

Maar om even terug te komen op die quantumcomputers, wat kunnen ze nu precies allemaal voor ons gaan betekenen? Het is aan ons om de opkomst van de quantumcomputer een revolutie of gewoon een voortzetting van de technologische ontwikkelingen te noemen. Hoe dan ook zal de quantumcomputer op veel vlakken nieuwe deuren openen en het zal daarnaast naar alle waarschijnlijkheid ook nog onbekende terreinen betreden.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.

Login