Veilig internetten doe je met een VPN

Zoals je weet is veiligheid op Internet vandaag de dag een schaars iets, we worden voortdurend lastig gevallen met spam, hackers en diverse instantie’s zoals de overheid die over onze schouder willen meekijken. Ik ben dan misschien wat paranoia als het op dit gebied aankomt maar vind mijn privacy nog steeds erg belangrijk.

Wanneer je bijvoorbeeld met regelmaat gebruik maakt van gratis WiFi spots zoals aangeboden bij Mc Donalds, Hotels of bijvoorbeeld op school denk je misschien veilig te zijn. Toch is niets minder waar, vandaag de dag zijn er hele simpele tools in omloop die gebruikers op het zelfde netwerk in staat stellen om werkelijk alles mee te kijken zoals je WhatsApp gesprekken, emails die je verstuurd, wachtwoorden die daar aan gekoppeld zijn maar ook je bankgegevens als je jouw bank app gebruikt op zo’n verbinding. Wil je dit soort problemen voorkomen start je een VPN verbinding van bijvoorbeeld Private Internet AccesNordvpn of VPN Unlimited op en ga je via een beveiligde tunnel het internet op en kan niets of niemand met je meekijken.

Daarnaast kun je als je een abonnement hebt op een VPN vaak 5 of 6 apparaten tegelijk gebruiken dus kun je jouw account delen met het hele gezin, ook hebben de meeste VPN providers apps voor bijna ieder apparaat een app en heeft Nordvpn zelfs voor de meeste routers handige handleidingen om deze daarop in te stellen zodat ieder verbonden apparaat in je netwerk automatisch via een VPN het internet opgaat. Hiermee verzeker je 99% veiligheid en weet daarnaast je internet provider ook niet wat je kijkt, bezoekt of doet op het internet. Erg handig als je zo nu en dan gebruik maakt van torrent’s of wanneer je weleens films en series download of streamt via bijvoorbeeld Kodi.

Veilig en anoniem internetten

VPN-software legt dus een beveiligde tunnel aan tussen je het digitale apparaat (pc, telefoon, etc.) en internet. Zo internet je veiliger en anoniemer. Gebruik een VPN dan ook om:

  • Veilig te internetten op openbare wifi-netwerken. Bijvoorbeeld om te e-mailen of om rekeningen te betalen. Zonder VPN is het, ondanks een beveiligde (https/SSL) website, toch mogelijk dat een slimme hacker meekijkt.
  • Anoniem te internetten. Derde partijen kunnen je minder goed volgen. VPN zorgt ook bij elke verbinding voor een ander IP-adres, het identificatienummer van je apparaat op internet.
  • Regionale blokkades te omzeilen. Nederlandse uitzending gemist diensten kunnen bijvoorbeeld niet bereikbaar zijn vanaf het buitenland. Of door censuur kun je bepaalde websites in het buitenland niet bereiken.

Maar welke VPN is dan goed om te overwegen? Ik zelf heb de afgelopen jaren diverse VPN’s geprobeerd. Gratis diensten hebben vaak beperkingen op de hoeveelheid data of in maximumsnelheid en houden vaak alsnog je surf gedrag bij in logs en weet je nog niet of het misschien word misbruikt voor commerciële doeleinden. De meest betaalde VPN’s hebben echter een no-log policy wat inhoud dat ze geen gegevens monitoren en opslaan. Mijn ervaring is dat mijn voorkeur uitgaat naar Privat Internet Acces welke een mooie prijs heeft maar wel wat beperkter is dan Nordvpn welke echt heel goed is als het om Privacy gaat, zo zitten zij in Panama en hoeven zijn dus voor niemand toegang te verschaffen in Europa en Amerika. Private Internet Acces zit in Amerika maar zegt dat zijn nog nooit iets hebben moeten verschaffen aan de geheime diensten en dat ook niet kunnen omdat zijn geen logs bijhouden van hun klanten. Een 3e en zeer goede aanbieder voor een hele scherpe prijs is VPN Unlimited waar je voor een bedrag van nog geen €25 per jaar goed bent beschermd. Tevens bieden zij voor een scherpe prijs hele goede ondersteuning en hebben ze vaak aanbiedingen waardoor je nog minder kwijt bent en kun je zelfs een life time abonnement afsluiten.

Uiteraard als je gaat zoeken vind je nog veel en veel meer VPN providers maar mijn keuze is om voor Nordvpn of Private Internet Acces te gaan, Nordvpn is iets duurder maar geeft net wat meer zekerheid als het om privacy gaat, Private Internet Acces is voor de kleine beurs voordeliger maar vertrouw ik wel goed genoeg om ook gebruik van te maken.V

Lees hier alles over Private Internet Acces en mijn ervaring.

Lees hier alles over Nordvpn en mijn ervaring.

Lees hier alles over VPN Unlimited en mijn ervaring.

Een ding staat in elk geval vast, welke dienst je ook kiest je bent altijd een stuk veiliger met het gebruik van een VPN voor pottenkijkers, hackers en de overheid.

TIP: Gebruik een VPN voor je Kodi systeem en vergeet niet om eens Real-Debrid een maand te proberen!