Image default
Computers Nieuws Uitgelicht

Waarom zou je een VPN gaan gebruiken?

Waarschijnlijk heb je vandaag de dag wel eens gehoord over een VPN en dat je deze zou moeten gaan gebruiken, zo niet zou ik je aanraden sowieso verder te lezen. Een VPN is ook voor jou belangrijk, zelfs als je nooit downloadt of streamt uit minder legale bronnen. Maar waarom zou je het dan moeten gebruiken?

VPN staat voor Virtual Private Network en helpt je om een soort privétunnel of -pijplijn tussen die twee netwerken te maken. Meestal gaat het om een versleutelde verbinding tussen twee andere netwerken via openbare netwerken (internet). Het grootste voordeel van een goede VPN: geen pottenkijkers! Doordat de verbinding namelijk is versleuteld, kan iemand die ook toegang heeft tot datzelfde netwerk jouw VPN-verbinding afluisteren. Denk hierbij aan een hotel, trein, restaurant of een andere plek met open wifi.

VPN werd van oudsher gebruikt in zakelijke omgevingen om overal ter wereld toch toegang tot het bedrijfsnetwerk te kunnen krijgen. De laatste maanden/jaren wordt VPN ook meer interessant voor particulieren, zeker in een wereld waar de overheid en andere diensten steeds meer meegluren met wat je op internet aan het doen bent. Daarnaast kunnen bepaalde diensten je niet zo makkelijk blokkeren als je uit een bepaald land komt, omdat je met een VPN-dienst het kan laten lijken dat je uit wel een ander land komt.

nu komt de grote vraag: Ben ik dan echt altijd Anoniem met een VPN? Nee, echt anoniem op internet ben je eigenlijk nooit. Je internetprovider weet bijvoorbeeld wel met welke VPN-dienst je verbonden bent. Je VPN-dienst weet wel wat je doet als ze zouden willen, maar bij een dienst als Private Internet Acces worden 100% gegarandeerd geen Logs bijgehouden van wat jij allemaal doet. Toch hoeft er maar een iemand een tap te plaatsen tussen de verbinding en je bent gezien. Maar gelukkig kan dat niet zomaar, dat is zelfs voor een overheid, geheime dienst of andere kwaadwillige absoluut geen koud kunstje.

Maar moet ik dan een gratis of betaalde dienst afnemen? Gratis VPN-diensten hebben beperkingen op snelheid, hoeveelheid data, aantal verbindingen of een combinatie hiervan. Tevens weet je maar nooit wat een gratis VPN met al je data uitspookt als je er gebruikt van maakt. Tenslotte kost een dienst als een VPN een hoop geld om op te zetten en te onderhouden en met gratis klanten kan je dat niet bekostigen! Ga daarom altijd voor een betrouwbare VPN als Private Internet Acces of NordVPN. De kosten hiervan zijn doorgaans niet hoog want je bent al een heel jaar goed beschermt op 5 apparaten tegelijk voor $39,99 per jaar.

Zo werkt Private Internet Access (PIA) op bijna alle besturingssystemen, waaronder Windows, Mac en Android. Hierdoor kun je deze VPN verbinding ook gebruiken om anoniem te surfen en te downloaden op je smartphone. Private Internet Access (PIA) laat twee gelijktijdige verbindingen toe, waardoor je gelijktijdig op je telefoon en computer anoniem kunt surfen.

Maar houd wel rekening dat het gebruik van een VPN altijd ten koste gaat van een klein beetje snelheid. Je aanvraag voor een bepaalde webpagina of andere internetinfo gaat niet meer direct naar die webserver, maar eerst naar de server van je VPN-dienst, dan naar die webserver, weer terug naar je VPN-dienst en dan weer naar jou. En dat gaat continu zo door. Heb je een snelle kabel- of glasvezelverbinding, dan hoef je er amper wat van te merken, ook raad ik aan om voor de meeste zaken altijd verbinding te maken met de server in het land waar je zit omdat dit de hoogste snelheid oplevert! Zou haal ik met mijn 100mBit verbinding via Private Internet Acces toch altijd nog zo’n 60 tot 70 mBit!

Mijn conslusie is dan ook ook dat het gebruik van een goede VPN eigenlijk vandaag de dag voor iedereen gewenst is. Het beschermt veel beter je privacy als het gaat om wat je allemaal doet op internet. Uiteraard moet je nog wel oppassen met wat je allemaal doet en blijft inloggen op account’s als Facebook en Google je nog identificeren wie je bent maar je data die je verstuurd is tenminste wel altijd versleuteld en beschermt naast je Privacy je ook beter tegen indringers van buitenaf omdat je lastig te traceren bent.

 

TIP: Gebruik een VPN voor je Kodi systeem en vergeet niet om eens Real-Debrid een maand te proberen!

Related posts

Google repareert Android beveiliging’s lek niet

Cdfreak

Mac Os 10.15 krijgt verbeterde support voor cloud diensten…

Cdfreak

Bekijk PSN status voortaan in realtime

Cdfreak

Twirp maakt gebruik van cookies om deze website goed te laten functioneren en het gebruik daarvan te analyseren en te verbeteren. Wil je meer over ons weten klik dan op more. Verder geld door op akkoord te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website aan geeft akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Accept Read More

Login

Lost your password?