ma. sep 21st, 2020

Wat is een VPN en heb ik die wel nodig?…

4 min read
Zelf ben ik groot voorstander van mijn privacy en die is de laatste tijd niet vanzelf gewaarborgd als je op internet bent. Een goede oplossing is dan ook een betrouwbare VPN te nemen alhoewel dat ook nooit 100% jouw privacy waarborgt....

Er blijven ook bij ons maar vragen binnen komen wat het nut van een VPN nu werkelijk is en of het wel nodig is om er eentje af te sluiten. Zelf ben ik groot voorstander van mijn privacy en die is de laatste tijd niet vanzelf gewaarborgd als je op internet bent. Een goede oplossing is dan ook een betrouwbare VPN te nemen alhoewel dat ook nooit 100% jouw privacy waarborgt. In ieder geval probeer ik nogmaals het nut van een VPN voor iedereen zo duidelijk mogelijk uit te leggen in deze blog……

Om gebruik te maken van een VPN-netwerk heb je een VPN-account nodig. Een goed account kun je vaak al voor enkele euro’s per maand afsluiten. Na het registeren geeft de aanbieder je inloggegevens voor hun VPN-servers. Deze inloggegevens kun je vervolgens gebruiken om verbinding te maken met de servers van de aanbieder. De meeste (grote) aanbieders bieden speciale (gratis) VPN-programma’s of VPN-Apps waarmee je erg makkelijk een verbinding kunt opzetten. In deze programma’s kun je vaak kiezen welk protocol je wil gebruiken en met welke servers in welk land / stad je wilt verbinden.

Waar wordt een VPN voor gebruikt
Er zijn diverse redenen waarom mensen een VPN gebruiken. De meest voorkomende redenen zijn:

  • Anonimiteit op het internet: Een VPN-verbinding verbergt je IP-adres en locatie. Als gebruiker neem je namelijk het IP-adres van de VPN-server aan. Het lijkt nu alsof jij je bevindt op de locatie van de VPN-server. Hierdoor kunnen websites en anderen je echte locatie niet achterhalen. Ook kunnen andere partijen op het internet je niet langer identificeren middels je IP-adres, want ze zien slechts het nietszeggende IP-adres van de VPN-server.
  • Beveiliging tegen hacker en overheden: In toenemende mate wordt bekend hoeveel er op het internet afgeluisterd wordt. Zonder VPN-verbinding stuur je al je gegevens onbeveiligd het internet op. Je internetverbinding is hierdoor erg makkelijk af te luisteren. Een VPN versleutelt je internetverkeer waardoor afluisteren geen zin heeft.
  • Veilig internetten op publieke netwerken: Het gebruik van publieke netwerken is erg riskant. Andere gebruikers van publieke netwerken (bijvoorbeeld hackers) kunnen namelijk al je internetverkeer makkelijk afluisteren of omleiden. De kans dat je bijvoorbeeld de inloggegevens van je email of je creditcardgegevens op deze manier kwijtraakt is erg groot. Door een VPN te gebruiken versleutel je alle gegevens die je het netwerk op stuurt. Hierdoor heeft een hacker niks aan de afgeluisterde internetgegevens. In plaats van jouw belangrijke gegevens en wachtwoorden ziet de hacker slechts een gecodeerde wirwar van tekens (versleutelde data).
  • Censuur en geografische blokkades omzeilen: Het internet kent vele restricties. Zo kun je normaal gesproken geen Nederlandse tv in het buitenland kijken en kun je met Netflix in Nederland beduidend minder films en series kijken dan met Netflix in Amerika. Daarnaast zijn er vele landen (bv China, Turkije en Arabische landen) die toegang tot bepaalde internetdiensten (bv Whatsapp, Skype of Facebook) blokkeren. Zelfs in Nederland wordt The Pirate Bay geblokkeerd. Een VPN verandert je geografische locatie waardoor dergelijke blokkades omzeild kunnen worden.
  • Anoniem downloaden (en uploaden): Downloaders (bv via Torrents of Usenet / nieuwsgroepen) worden steeds meer gevolgd. Veel mensen willen liever niet dat anderen weten wat ze gedownload hebben en kiezen er dus voor om anoniem te gaan downloaden. Een VPN verbinding is hier bij uitstek geschikt voor.
  • Een digitaal persoonsdossier voorkomen: Advertentienetwerken zoals Facebook, Google en Twitter proberen een zo goed mogelijk privédossier over iedereen op te bouwen. Deze informatie kan vervolgens verkocht worden aan adverteerders of overheden. Het gebruik van een anonieme VPN verbinding gaat het opbouwen van een dergelijk dossier tegen.
  • Toegang tot bedrijfsnetwerken: Steeds meer bedrijven bieden hun werknemers de mogelijkheid om van thuis op hun netwerk in te loggen en op deze manier van thuis uit te kunnen werken. Hiervoor worden ook VPN verbindingen gebruikt.

Hoe werkt een VPN
Als je een betrouwbare VPN-aanbieder gevonden hebt en de software hebt geïnstalleerd, kun je de gewenste veiligheidsinstellingen selecteren en verbinding maken met de gewenste VPN-server. Als de VPN-verbinding tot stand is gekomen beveiligt deze al jouw internet verkeer zodat bijvoorbeeld hackers je data niet meer zomaar kunnen onderscheppen. Daarnaast biedt een VPN-verbinding anonimiteit, doordat je internetverkeer wordt omgeleid via een externe VPN-server. Hierdoor registreert de rest van het internet het IP-adres van de VPN-server, terwijl jouw echte IP-adres verborgen blijft. Normaal gesproken wordt je middels dit IP-adres herkend online, maar dit kan dus niet meer. Je bent anoniem geworden.

Hoe maak je zelf makkelijk gebruik van een VPN?
Het is heel eenvoudig om zelf gebruik te maken van een VPN. Om te beginnen sluit je een abonnement bij een betrouwbare VPN-aanbieder af, zelf maak ik al jaren lang gebruik van Private Internet Acces. Dit kan je heel gemakkelijk en snel online doen, waarna je direct de benodigde VPN-software (apps) kan downloaden en installeren. Nu heb je toegang tot het servernetwerk van de VPN-provider. Met enkele klikken maak je vervolgens verbinding met een VPN-server. Dit kunnen servers over de hele wereld zijn. Vanaf dat moment loopt al je internetverkeer via de beveiligde VPN-verbinding en kan je veilig, vrij en anoniem gebruikmaken van het internet.

Zoals je leest in dit artikel is het niet helemaal een overbodige luxe om vandaag de dag een VPN standaard mee te laten draaien op je computer. Ook is het een handige tool tijdens vakanties om op openbare netwerken als in hotels je gegevens voor mede gebruikers daar volledig af te schermen zodat je ongemerkt gebruik kan maken van je Bankieren app of social apps. Wil je meer weten over een betrouwbare provider zoals Private Internet Acces adviseer ik je deze link te volgen waarin ik specifiek op deze aanbieder in ga.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.

Login